Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Számítógép-használat

Az olvasóteremben számítógépek állnak az olvasók rendelkezésére.

A számítógépek használatára mindenki jogosult, aki regisztrált az olvasói adatbázisban. A felhasználónév megegyezik az olvasójegy számával, az alapértelmezett jelszó pedig az olvasó születési dátuma 8 karakterrel (ÉÉÉÉHHNN) írva. Az első bejelentkezés alkalmával szükséges az alapértelmezett jelszó módosítása.

A könyvtár a regisztrációs olvasói státusszal rendelkezők számára ingyenes, korlátozott hozzáférést biztosít számítógépen nyújtott szolgáltatásaihoz: a katalógus használatához, jogszabályok kereséséhez, valamint a könyvtár, az Országgyűlés és a nemzetközi szervezetek honlapjának eléréséhez.

A könyvtár minden más státuszú olvasója az összes szolgáltatást igénybe veheti. Az olvasói számítógépeken lehetőség van

  • bibliográfiai adatok keresésére,
  • az elektronikus katalógusok és információs források használatára,
  • saját dokumentumok készítésére (irodai szoftvercsomag) és tárolására, valamint az internet használatára.

USB kulcs (pendrive), CD/DVD (csak a notebookokon) és egyéb, telepítést nem igénylő külső adathordozó a számítógépeken közvetlenül használható.

A beiratkozási részlegen fejhallgató és egér kölcsönözhető.

Az olvasói számítógépekről lehetőség van fekete-fehér nyomtatásra. A nyomtatás az eligazítóban elhelyezett fénymásoló gépekből az egyedi azonosító (PIN kód) alapján vehető ki. A fizetendő díj mértékét a Díjtételtáblázat tartalmazza.

Indokolt esetben az olvasói számítógépek használatára a könyvtár időkorlátozást és előzetes helyfoglalást vezethet be.

Az olvasóteremben lehetőség van saját számítógép használatára. Az olvasó a saját számítógépet – külön felszólítás nélkül – köteles az eligazítóban a könyvkiadópultnál lévő könyvtárosnak bemutatni.

A felhasználó köteles betartani az Országgyűlési Könyvtár számítógép-használati szabályzatában foglaltakat.

A könyvtár területén elérhető WiFi-szolgáltatás használatára minden beiratkozott olvasó jogosult. A WiFi hálózaton csak http és https protokollok használatára van lehetőség. Egyidejűleg csak 2 eszköz csatlakozása engedélyezett.
Segédletek (PDF) a WiFi hozzáférés beállításához: Windows 7 | Windows 10 | Android | iOS