Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


40 éves a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Társadalomtudományi Szekciója

Az MKE Társadalomtudományi Szekciója 1977-ben alakult, alapító elnöke Vályi Gábor, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója volt. Legfőbb célja, hogy sikeres együttműködéseket alakítson ki közgyűjteményekkel és más szakmai szervezetekkel. A szekció vezetősége a kezdetektől e cél szem előtt tartásával szervezi programjait, köztük társadalomtudományi könyvtárlátogatásokat, illetve a könyvtárügy aktuális kérdéseivel foglalkozó, tapasztalatcserét szolgáló szakmai fórumokat. A legkorszerűbb szakmai ismeretek megszerzése érdekében rendszeresen meghív külföldi szakembereket és külföldi tanulmányi úton járt kollégákat, emellett aktívan igyekszik bevonni a kis könyvtárak munkatársait is a szekció tevékenységébe.

A szekció a Magyar Könyvtáros Egyesület ma is egyik legnagyobb létszámú szervezete, évről évre kb. 160 tag fizeti be éves tagdíját. A szekció elnöke 2006 óta Villám Judit, könyvtárunk szakreferense, tagjai pedig a nagy budapesti szakkönyvtárakban és kisebb hazai könyvtárakban dolgozó könyvtárosok, köztük számos nyugdíjas kolléga.

Évente átlagosan 12-14, szakmai továbbképzésekre és közösségépítésre alkalmas programot kínálnak tagjaiknak, ebbe a könyvtárakról, könyvtárosokról szóló önálló konferenciák szervezése ugyanúgy beletartozik, mint más szervezetek konferenciáinak támogatása vagy könyvbemutatók rendezése. Szintén népszerűek a különféle közgyűjteményekbe szervezett látogatások és tapasztalatcserék, valamint a művészeti vagy szakmai kiállítások megtekintése a tárlatok kurátorainak vezetésével. Szakmai kirándulásaik alkalmával minden évben magyarországi vagy külföldi könyvtárakat, közgyűjteményeket látogatnak meg, 2017-ben az idén 200 éves wroclawi Ossolineum könyvtára fogadta az utazás résztvevőit.

MKE-TTSZ

Közzétéve - 2017-06-21 14:20:00
Kategória: Évfordulók