Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


"Emlékezzünk régiekről!" - 150 éves a Magyar Történelmi Társulat és a Századok folyóirat

Másfél évszázada tartotta első közgyűlését a Magyar Történelmi Társulat, amely a történettudomány területén a Magyar Tudományos Akadémia mellett a legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező szervezet hazánkban.

A tudományos társulatot a kiegyezés esztendejében alapították, Horváth Mihály, Toldy Ferenc, gróf Mikó Imre, Ipolyi Arnold, Thaly Kálmán, Nagy Iván és Pesty Frigyes történészek vezetésével.

A neves tudósok célja az volt, hogy a magyar társadalmat a jövőben rendszeresen informálják a történeti kutatások eredményeiről. A Társulat első közgyűlésére 1867. május 15-én került sor, elnöke Mikó Imre gróf (1867-1876), alelnökei Horváth Mihály (1867-1877) és Ipolyi Arnold (1867-1877), titkára Thaly Kálmán (1867-1875) volt. Tagjainak száma 1867 végére már meghaladta a 600 főt. A Társulat létrehozásával egy időben megalapították tudományos folyóiratát, a mai napig is működő Századokat. Első szerkesztője a Társulat titkára, Thaly Kálmán, a szerkesztőbizottság elnöke Horváth Mihály lett

A Társulat alapításától kezdve tudományos és társadalmi téren is jelentős szerepet játszott. Tagjai a kezdetektől fogva – igen szoros együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémiával – meghatározó szerepet vállaltak a levéltári kutatásokban, a legfontosabb történeti iratokat közzétevő forráskiadványok összeállításában és a Magyarország történetének korszakait bemutató nagy tudományos és népszerűsítő összefoglalók (például a millenniumi tízkötetes magyar történet) elkészítésében egyaránt. Tevékenységi köre kiterjedt a történettudomány teljes területére. A Századok a magyar történettudomány központi műhelye, egyben a világ egyik legrégibb történelmi folyóirata.


„Nem szeretheti nemzetét, aki múltját nem ismeri”

(Horváth Mihály)

Magyar Történelmi Társulat

Közzétéve - 2017-06-02 14:07:00
Kategória: Hírek