Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Kárpát-medencei könyvtárosok találkozója Csongrádon

A Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) közös szervezésében idén, május 28-29-én rendezték a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját. A határon túli magyar könyvtárosok legnagyobb seregszemléjén az Országgyűlési Könyvtár munkatársai előadóként és résztvevőként egyaránt képviseltették magukat.

Az immár 17. alkalommal megrendezett eseményen a résztvevők változatos témákban hallhattak előadásokat, melyek révén betekintést nyerhettek a határokon túl működő magyar könyvtárak munkájába. A jelenlévők megismerhették az NKA legfrissebb könyvtámogatási programjait, pályázatait, valamint a hazai nemzetpolitika irányait, az aktuális nemzetpolitikai programokat és intézkedéseket. Alsóőrtől Somorján, Ungváron, Székelyudvarhelyen keresztül egészen Pélmonostorig tájékoztatót hallhattunk a már meglévő és a frissen elindított könyvtári, közművelődési kezdeményezésekről, az anyanyelv, a nemzeti identitás megőrzésének nehézségeiről.

Az Országgyűlési Könyvtár által koordinált „Könyvtár, ami összeköt” című, a Kárpát-medencei könyvtárosok együttműködését célzó ösztöndíjprogram tapasztalatairól, a program bővítéséről és új irányairól dr. Redl Károly, a Könyvtár igazgatóhelyettese számolt be a hallgatóságnak.

A konferencia az Országgyűlési Könyvtár számára különösen fontos, hiszen amellett, hogy rengeteg pozitív visszajelzést, elismerő szót kaptunk a programban korábban résztvevő könyvtáros kollégáktól, lehetőségünk volt megvitatni a soron következő ösztöndíjprogram elemeit a magyarországi könyvtárak vezetőivel. Az egyeztetések során több magyarországi könyvtárigazgató is kifejezte szándékát, hogy bekapcsolódna a „Könyvtár, ami összeköt” programba, és akár több napra is fogadná ösztöndíjasainkat, melynek során a kollégák gyakorlati tapasztalatokat gyűjthetnek a résztvevő intézményekben folyó szakmai munkáról.


Közzétéve - 2017-05-31 16:35:00
Kategória: Hírek