Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Szabadon elérhető parlamenti források – Az Egyesült Királyság Parlamentjének honlapja

Az Országgyűlési Könyvtár mint a törvényhozás könyvtára mindig nagy hangsúlyt helyezett a parlamentarizmussal, parlamentek működésével kapcsolatos dokumentumok és szakirodalom gyarapítására: a Külföldi Parlamenti Gyűjtemény gerincét alkotó anyagokat intézményünk 1878 óta dolgozza fel szisztematikusan. A gyors ütemben zajló digitalizációnak köszönhetően a fent említett témák ma már, ha nem is teljes körűen, de akár otthonról kutathatók, ingyenesen használható adatbázisok segítségével is. A szabadon hozzáférhető források kitűnő példája az Egyesült Királyság parlamentjének honlapja. A honlap főoldalán a legfrissebb hírek mellett számos tematikus aloldalra mutató menüpontot találunk (Quick links). Alábbi írásunkban ezek közül ismerhetnek meg néhányat.

UK Parliament Main Page

A brit parlament honlapjának főoldala

UK Parliament Quick links

Gyorslinkek menü a brit parlament oldalán

Egy-egy aloldal foglalkozik a Képviselőházzal és a Lordok Házával, amelyek naponta frissülő hírekkel mutatják be a két ház működését. Továbbá itt érhetők el a képviselőkkel, illetve a Lordok Házának tagjaival kapcsolatos alapvető információk is – egyebek mellett tagjaik egy adott időpontban, fizetésük, feladataik vagy megválasztásuk módja. A Képviselőház tagjai pedig kereshetők egy, a választókerületek alapján létrehozott adatbázisban is.

House of Lords

A felsőházi (House of Lords) ülésterem

Szintén egy külön aloldalon érhetők el a brit parlamenti működése során keletkező dokumentumok. E körbe tartoznak a parlamenti naplók és irományok, illetve egyéb teljes szövegű források, például a kormánytagokhoz intézett írásbeli és szóbeli kérdések leirata. A naplók 1800-tól kezdve olvashatók itt teljes szöveggel. Az írásbeli és szóbeli kérdések 2014-től kereshetők. A kérdések számos paraméter – időszak, kérdés benyújtója, Képviselőház vagy Lordok Háza – alapján szűkíthetők.

House of Commons

Az alsóházi (House of Commons) ülésterem

Az Egyesült Királyság parlamentjével foglalkozók számára hasznos lehet a parlamenti szavazásokkalfoglalkozó, folyamatosan frissülő adatbázis, melyben a Képviselőház vonatkozásában pártok („Votes by Party”) és képviselők személye („Individual Votes by Party”) szerint egyaránt böngészhetjük a választási eredményeket, illetve az egyes szavazásokhoz kapcsolódóan grafikonokat is találhatunk itt.

Az elmúlt évek brit bel- és külpolitikájának egyik legmeghatározóbb témája, a Brexit is külön aloldalt kapott a parlamenti honlapon, ahol az egyes kiemelt szakterületekhez – például kereskedelem, igazságszolgáltatás vagy a kilépési tárgyalások állása – kapcsolódó háttéranyagok és tanulmányok olvashatók.

Nem pusztán a törvényhozás munkájával kapcsolatban lehet azonban tájékozódni az Egyesült Királyság Parlamentjének weboldalán. Erről a honlapról elérhető ugyanis egy – egyelőre archív formában hozzáférhető, ám az elkövetkező hetekben teljesen megújuló – a brit törvényhozás épületének szentelt aloldal, amely a Westminster-palota művészettörténeti, építészettörténeti aspektusaival, valamint az épületben található műalkotásokkal foglalkozik.

Westminster Palace

A Westminster-palota

Közzétéve - 2020-05-06 11:03:00
Kategória: Hírek