Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Varga Éva kapta 2019-ben a Nagy Miklós-díjat

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága 2019. november 6-án, az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 151. évfordulóján a könyvtár két háború közötti igazgatójának, Nagy Miklósnak emléket állító terem- és táblaavató ünnepséget tartott.

Nagy Miklós-díj közönség

Nagy Miklós Désen született 1881. január 27-én és Budapesten halt meg 1962. március 12-én. 1901-től dolgozott a képviselőházban, 1921. december 3-tól 1940. május 1-ig a könyvtár igazgatója volt. Kiemelkedő tudásával, szakmai és vezetési gyakorlatával sokat tett a könyvtár korszerű kialakításáért, a gyűjtemény, és az erre épülő tájékoztatás tudományos színvonaláért. Számtalan publikációja jelent meg államtudományi, valamint történelmi és politikai kérdésekről. 1927-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta.

A rendezvényen beszédet mondott Hiller István, az Országgyűlés alelnöke. Az ünnepségen a könyvtári szakma jeles képviselői is részt vettek.

Nagy Miklós-díj Hiller

Hiller István beszédet mond

Az ünnepségen a Nagy Miklós kitüntető díj átadására is sor került. A díjat az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulója alkalmából 2018-ban hozta létre Kövér László házelnök úr, aki ezzel kívánt hozzájárulni e nagy múltú intézmény alapításának méltó megünnepléséhez.

A díjat évente egy alkalommal – a könyvtár alapításának évfordulóján – az a személy kapja, aki tevékenységével kiemelkedően segíti az Országgyűlési Könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit. A tavalyi évben dr. Horváth József a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára volt a díjazott, idén Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a Beregszászi Járási Központi Könyvtár igazgatója kapta.

Nagy Miklós-díj

Bellavics István, Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának igazgatója, Varga Éva díjazott és Markója Szilárd az Országgyűlési Könyvtár vezetője

Közzétéve - 2019-11-14 03:36:00
Kategória: Hírek