Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Másolatszolgáltatás

A másolási szolgáltatás keretében a könyvtárban lehetőség van könyvtári dokumentumok fekete-fehér és színes másolására, A4-es és A3-as méretben. A másolatok papíralapú és digitális formában is rendelhetők.

A könyvtár a sokszorosítási feladatokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény figyelembevételével végzi.

Külön engedéllyel, egyedi elbírálás alapján rendelhető csak digitális másolat az alábbi dokumentumokról:

  • az 1850 előtti muzeális jellegű dokumentumokról,
  • a restaurált, muzeális jellegű dokumentumokról,
  • a rossz állapotban lévő dokumentumokról.

Csak digitális másolat rendelhető:

  • a rossz állapotban lévő dokumentumokról,
  • az A4-es méretűnél nagyobb dokumentumokról

Nem készíthető vagy rendelhető másolat:

  • a Magyar Parlamenti Gyűjtemény védett, első sorozatának dokumentumairól,
  • doktori és kandidátusi értekezésekről.

Önkiszolgáló másolatkészítés

Az olvasók az eligazítóban elhelyezett kijelölt másológépeken ­ a szerzői jogi törvény figyelembevételével ­ készíthetnek fekete-fehér fénymásolatokat, valamint digitális másolatokat a könyvtárban található dokumentumokról.

Az önkiszolgáló fénymásolás és szkennelés igénybevételére minden, az olvasói adatbázisban regisztrált olvasónak jogosultsága van.

A szolgáltatás igénybevételének két feltétele van. Minden felhasználónak szüksége van egy azonosítóra (PIN kód), melyet önállóan hoz létre. Ezt a kódot csak a felhasználó ismerheti. Az önkiszolgáló fénymásolás további feltétele, hogy az azonosítóhoz tartozó számla előre feltöltésre kerüljön a szolgáltatás igénybevételéhez. A számla feltöltése a fali feltöltő-automatánál, illetve a beiratkozási pultnál tehető meg. A fali automatában feltölthető összeg minimuma a mindenkor hatályos Díjtételtáblázat legkisebb egységára lehet. A befizetett összegből a könyvtárnak nem áll módjában visszaadni, azt fel kell használni. Az így feltöltött összegről a könyvtár nem tud áfás számlát adni. Amennyiben az olvasónak szüksége van áfás számlára, úgy a feltöltést a beiratkozási pultnál, a könyvtáros munkatársnál kell intéznie. A számlára feltöltött összeg az olvasó olvasójegyének érvényességi idejéig felhasználható.

Az állomány és a másológépek védelme érdekében az olvasói másológépeken A4-es méretnél nagyobb formátumú, bekötött művek nem másolhatók, azokat a másoló-műhely munkatársai készítik el megrendelés alapján.

A könyvtár lehetőséget biztosít saját sokszorosításra alkalmas eszköz használatára is, ez esetben a Díjtételtáblázatban meghatározott díj ellenében készíthető másolat.

Másolatok megrendelése

A könyvtár dokumentumairól – előzetesen egyeztetett határidőre – a beiratkozási pultnál másolatot lehet rendelni, amelyeket a másoló műhely készít el.

A másolatok elkészítését sürgősséggel, egy munkanap határidővel is lehet kérni. A könyvtár ezekért a megrendelésekért a Díjtételtáblázat szerinti sürgősségi díjtételt számolja fel.