Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Nagy Miklós-díj

A Nagy Miklós-díjat az Országgyűlés elnöke az Országgyűlési Könyvtár fennállásának 150. évfordulója alkalmából alapította meg. Az elismerést minden év november 6-án annak a személynek nyújtjuk át, aki magas színvonalú szakmai munkájával kiemelkedően segíti a könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit.

Nagy Miklós, az Országgyűlési Könyvtár egykori igazgatója a két világháború közötti időszak egyik legkiemelkedőbb könyvtáros szakembere volt, aki amellett, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett az intézmény országos jelentőségű könyvtárrá fejlesztésében, fontos szerepet játszott az 1922-es kötelespéldány-törvény létrejöttében is.

A Nagy Miklós-díj ünnepélyes átadására első alkalommal 2018-ban, az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulóján került sor, és a kitüntetést azóta minden év novemberében átadjuk az arra érdemesnek.

Díjazottak


Kokas Károly

A 2020. évi díjazott dr. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának informatikai főigazgató-helyettese.

Laudációja itt olvasható.
Varga Éva

A 2019. évi díjazott Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a Beregszászi Járási Központi Könyvtár igazgatója.

Laudációja itt olvasható.
Horváth József

A 2018. évi díjazott dr. Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára.

Laudációja itt olvasható.