Kérjük, tartsa vízszintesen készülékét a megfelelő megjelenítés érdekében!


Sajtóadatbázis

A 2016. év végéig frissített sajtóadatbázis a korábban PressDok (belföldi sajtófigyelés) és HunDok (külföldi sajtófigyelés) néven ismert adatbázisokból jött létre.

Belföldi vonatkozásban a hazai politikai, gazdasági és részben jogi sajtóban (legutóbb mintegy 30 napi- és hetilapban, folyóiratban) megjelent válogatott cikkek feltárásával épült 1989 óta, kiemelt hangsúlyt fektetve a politikai élet aktualitásaira, a pártok, politikai, gazdasági és érdekvédelmi szervezetek állásfoglalásaira, véleményformáló kutatók elemzéseire és az Országgyűlést közelebbről érintő témákra.

Bibliográfiai rekordjai szabadszöveges tartalmi összefoglalókat és tárgyszavakat tartalmaznak, segítve ezzel egy-egy téma sajtóvisszhangjának mélyebb megismerését.

A külföldi sajtó szemlézése 1991-ben indult, és a könyvtár állományában megtalálható kb. 50 mértékadó külföldi, szomszédos országbeli, nyugat- és kelet-közép-európai, amerikai, kanadai és ausztráliai napi- és hetilap alapján zajlott. A feldolgozás a külföldi sajtó magyar vonatkozású, valamint a kelet-közép-európai régió országairól szóló, elemző cikkekre épült. Az online elérhetőségek bővülése miatt a válogatás később csak a környező országokban megjelenő, kurrens magyar nyelvű időszaki kiadványok cikkeire koncentrált, válogató jelleggel.

2017 januárja óta a Sajtóadatbázis frissítése szűkített tematikával történik, alapvetően a Dr. Soltész István összeállításában korábban nyomtatásban megjelent Bibliográfia az alkotmányról, az államról, az Országgyűlésről, a központi állami szervekről és a választási rendszerekről: (1000-2014) c. mű válogatási szempontjai mentén épül.

Bővebben lásd: Parlamenti bibliográfia